43 560 лева е възстановила НАП на варненци, които са надвнесли

...
43 560 лева е възстановила НАП на варненци, които са надвнесли
Коментари Харесай

Над 43 хил.лв. надвнесен данък е възстановила НАП на варненци само за месец

 43 560 лв. е възстановила Национална агенция за приходите на варненци, които са надвнесли налог върху приходите на физически лица, от началото на данъчната акция 2021 година.

Сумата е възобновена на 127  лица, които са употребили право на данъчно облекчение за понижена продуктивност, облекчение при непринудено обезпечаване и обезпечаване, облекчение за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади фамилии.

И през данъчната акция на 2021 година физическите лица, които желаят да възстановят недължимо платени суми за налог върху приходите през предходната година, би трябвало да  подадат годишна данъчна декларация с заявен надвнесен налог върху приходите. Декларацията за възобновяване се подава в  офиса на Национална агенция за приходите Варна по непрекъснат адрес.

Данъкът се възвръща, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения налог, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. От 2020 година отпада  задължението към годишните данъчни заявления да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК за прилагане на данъчно облекчение  за понижена продуктивност и за деца с увреждания.

Данъчните облекчения могат да се употребяват при изискване, че не са налице подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация, прецизират от Национална агенция за приходите Варна.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на приходите изтича на 5 май 2021 г.  Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията е по интернет с Персонален идентификационен код(ПИК). Персоналният код е безвъзмезден, неопределен и се издава във всеки офис на Национална агенция за приходите. Притежателите на  ПИК  употребяват всички услуги на приходната организация, без да се постанова да посещават локалния офис на администрацията.  

Повече информация за декларирането и заплащането на налози, жителите могат да  намерят на уеб страницата на Национална агенция за приходите www.nap.bg.

Консултации могат да се вършат и на националния телефон на приходната организация 0700 18 700.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР